Московски съд замени условната присъда на близка съюзничка на намиращия се в затвора руски опозиционен лидер Алексей Навални с ефективна присъда от почти шест месеца в затвора, предаде Асошиейтед прес.

Активистката Любов Собол получи 18-месечна условна присъда през август миналата година, след като беше призната за виновна в нарушаване на въведените заради коронавируса ограничения. Като част от присъдата на Собол бяха наложени ограничения, включително вечерен час и забрана да използва телефон и интернет.

Поискаха домашен арест за съюзник на Навални

Собол отрича обвиненията срещу нея и ги определя като безпочвени и политически мотивирани. Обвиненията бяха част от наказателно дело, което руското правителство заведе срещу хора, участвали в протести в цялата страна срещу ареста на Навални и изпращането му в затвора.

Московският съд днес нареди на Собол, за която се смята, че е напуснала Русия, както много други съюзници на Навални, да излежи в затвора присъда от пет месеца и 26 дни.

През април 2021 г. Собол получи друга условна присъда от една година обществено полезен труд за незаконно проникване, след като се опита да влезе в дома на предполагаем агент на службите за сигурност, за който се смята, че е бил замесен в отравянето на Навални през август 2020 г. с нервнопаралитичен агент от съветско време. Московски съд призна Собол за виновна за влизане с взлом в апартамента на роднина на предполагаемия агент, за когото Навални твърди, че тя е успяла с измама да накара да разкрие подробности от отравянето. Условната присъда по-късно беше отменена и на Собол беше наредено да положи обществено полезен труд.

Руските власти обявиха официално Навални за терорист

Навални в момента излежава присъда от 2 и половина години затвор по обвинение в присвояване от 2014 г., което той твърди, че е изфабрикувано и беше обявено от Европейския съд по правата на човека за "произволно и явно необосновано". Той беше арестуван през януари 2021 г., след като се върна в Русия от Германия, където прекара пет месеца, възстановявайки се от отравяне, за което обвинява Кремъл. Русия отрича неговите твърдения.
БТА