Частичната мобилизация, която обяви руският президент Владимир Путин, ще доведе до огромна трагедия, заяви днес арестуваният руски опозиционер Алексей Навални, цитиран от Франс прес.

"Всичко това ще доведе до огромна трагедия и огромен брой жертви", изрази опасения основният критик на официалната власт в Кремъл по време на съдебно изслушване по едно от делата срещу него, става ясно от видео, разпространено от руски медии.

"Ясно е, че престъпната война, която се води в момента, се задълбочава и ескалира. Путин се опитва да намеси колкото може повече хора в нея", коментира Навални, използвайки определението, която е забранено от Кремъл, където наричат нахлуването в Украйна "специална военна операция".

По думите на опозиционера с мобилизацията на 300 000 запасняци, които да подсилят руските въоръжени сили, Москва цели "да изцапа с кръв ръцете на стотици хиляди хора". "Всичко това се прави, за да може един човек да запази властта си (...)" и да продължи да управлява, заяви още Навални, който е в ареста от януари 2021 г. по обвинения, които той определя като скалъпени.



Путин обяви днес частична мобилизация и заплаши Запада с употреба на ядрено оръжие. 

В социалните мрежи цял ден се споделят призиви за организиране на протести в много руски градове. От младежкото движение "Весна", което е против войната, заявиха, коментирайки  мобилизацията: Това "означава хиляди руски мъже - нашите бащи, братя и съпрузи, да бъдат вкарани в месомелачката на войната. Сега тя влезе във всеки дом и при всяко семейство", съобщи Ройтерс. В първите дни след началото на инвазията също се състояха протести, по време на които бяха арестувани най-малко 16 000 души по данни на руската правозащитна организация ОВД-Инфо.
БТА