/ iStock
Деца от временно окупирания град Беловодск в украинската Луганска област са на палатков военно-патриотичен лагер в Новосибирска област на Русия, където руски офицери ги обучават как да боравят с огнестрелно оръжие и да участват в учения. Това съобщи агенция Укринформ на страницата във "Фейсбук" на Луганската областна военна администрация.

Според ръководителя на администрацията Артьом Лисогор децата от временно окупирания град Беловодск продължават да се обучават в лагера на "Младата армия", създаден в Новосибирска област.

"Изпращането на деца на възраст от 11 до 17 години в този лагер, в който руски офицери провеждат с тях тактическа, огнева и учебна подготовка, в Русия се нарича патронажна помощ за така наречената Луганска народна република", заяви Лисогор.  Освен това всички деца трябва да отговорят и на стандартите на временно пребиваващи в Русия. По думите на ръководителя на Луганската областна военна администрация дори родителите им не знаят за това.

Обучението в палатковия военно-патриотичен лагер, който се намира в близост до руски учебен полигон, се провежда в рамките на програмата "Лица на дружбата" на Русия. Според нея децата ще имат и неформални срещи с руски военнослужещи – участници във войната в Украйна.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Светослав Танчев/БТА