Кремъл отново намеква смътно за противодействие относно бъдещето на износа на зърно от Украйна, след като Москва излезе от забележителна сделка, позволяваща преминаването на товарни кораби от три украински пристанища, предаде АФП.

Русия обещава също безплатни доставки на зърно за нуждаещи се държави.

"Без подходящи гаранции за сигурност тук възникват определени рискове. Ако (бъдещо споразумение) бъде формализирано без Русия, тогава тези рискове трябва да бъдат взети под внимание", заяви прессекретарият на Кремъл Дмитрий Песков.

Русия също обвини Украйна, че използва черноморския зърнен коридор за "бойни цели".
„Зоната (зърнена сделка) се използва от режима в Киев за бойни цели“, каза Песков.

Прессекретарят на Кремъл също добави, че Русия ще замени безплатно доставките на украинско зърно за нуждаещите се страни, съобщи ТАСС.

Той също така добави, че Москва е в контакт с африканските съюзници и спомена предстояща среща на върха в Русия, за да обсъди въпросите за износа и други въпроси.

Сделката за износ на зърно от Черно море, която беше постигната миналата година между Москва и Киев с посредничеството на ООН, изтече и руският режим не иска да я рестартира. Последствията от това действие ще бъдат усетени от нуждаещите се по света, които разчитат на износа на зърно от Украйна, каза генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, припомня БГНЕС.
БГНЕС