Някои руски специалисти в сферата на новите технологии, банкери и журналисти в държавните медии няма да бъдат призовани да служат в Украйна, съобщи днес министерството на отбраната, цитирано от Ройтерс.

По-рано тази седмица министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу заяви, че ще бъдат свикани 300 000 резервисти. Кремъл определи това като "частична мобилизация".

Зеленски за мобилизацията: Руската кадрова армия не издържа и се разпадна (ВИДЕО)

Разделът от официалния указ за обявяване на мобилизацията, съдържащ броя на хората, които ще бъдат призовани, остава засекретен и няма да бъде публикуван, заяви днес пред журналисти Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент Владимир Путин.

Той отхвърли вчерашната публикация в независимия вестник "Новая газета", че според правителствен източник Кремъл всъщност иска да мобилизира до един милион души. 

Войната в Украйна: Путин обяви частична военна мобилизация в Русия

Днес руското министерство на отбраната съобщи, че някои служители в критично важни сектори няма да бъдат призовавани на военна служба, за да се гарантира нормалното функциониране на специфични високотехнологични отрасли, както и на руската финансова система. Става въпрос за някои ай ти специалисти, служители в сферата на телекомуникациите и финансите, както и в "базови организации в областта на информацията и комуникациите", се посочва в изявлението.

Съответните ръководители трябва да изготвят списъци със съответните служители, които отговарят на критериите.
БТА