/ Gulliver/Getty Images
Руските сили продължиха да нанасят удари по градове в цяла Украйна - интензивно обстрелваха Суми на север, атакуваха с касетъчни бомби Николаев и нанесоха ракетен удар срещу Одеса на юг, съобщиха днес украинските власти, цитирани от Ройтерс.

След като  в началото на инвазията си не успя да превземе Киев, Русия премина към кампания на разрушителни бомбардировки, за да укрепи и разшири контрола си върху територии в Южна и Източна Украйна.

Украйна твърди, че Русия е интензифицирала ударите от голямо разстояние срещу цели, намиращи се далече от фронта, убивайки голям брой цивилни. Москва твърди, че взема на прицел само военни цели.

При руски ракетен удар в Одеса бяха ранени най-малко четирима души, има разрушени и запалени сгради, каза в  Телеграм говорителят на местната администрация Олексий Мацулевич.

Руските сили атакуваха вчера Николаев с касетъчни бомби, раниха най-малко двама души и причиниха щети на прозорци и покриви на жилищни сгради, написа в социалните мрежи кметът на града Олександър Сенкевич.
 

Повече от 150 мини и снаряди бяха изстреляни по Сумска област, каза в Телеграм ръководителят на местната военна администрация Дмитро Живицки. "Те стрелят с минохвъргачки, оръдия и ракетна артилерия. Руснаците откриха огън и с картечници и гранатомети", каза той.

Руските войски се опитаха безуспешно да напреднат към град Авдеевка, северно от Донецк, заяви днес ръководителят на военната администрация на града Виталий Барабаш. Той допълни, че украинските сили са отблъснали руските войски, които атакуват от няколко дни и понасят съществени загуби.
БТА