Корабът Defender в Черно море
Корабът Defender в Черно море / БТА
Цялата отговорност за последствията в случай на повторение на провокации, като нарушаването на границата от британския разрушител Defender ще бъде на британската страна.

Това е официалната позиция на руското Министерство на външните работи, която бе връчена на посланика на Обединеното кралство в Русия.

По-рано днес Дебора Бронърт беше официално привикана в сградата на МВнР на Русия, предаде TACC.

„Пред посланика беше изразен остър протест заради нарушаването на границата на Руската федерация и провокативните и опасни действия на кораба на британския флот в териториалните води на Руската федерация, което руската страна счита за грубо неспазване Конвенцията на ООН по морско право от 1982 г. Особено внимание е било обърнато, че при повтаряне на подобни провокации, цялата отговорност за техните възможни последици, ще бъде изцяло на британската страна“, се казва в изявлението на руското външно министерство.

Defender бе атакауван в сряда от военнен кораб и самолет на Русия, след като е навлязъл в руската акватория в близост до полуостров Крим. Международната общност не приема, че той е руска територия.

В същото време Великобритания заяви, че няма да приеме незаконна намеса в свободното преминаване по море и нейният флот ще спазва международното право, в писмено изявление до парламента след конфронтацията в Черно море, предава Reuters.