/ Thinkstock/Getty Images
Русия смята, че би било логично да се постави въпросът за смекчаване на санкциите срещу Северна Корея в Съвета за сигурност на ООН. Това заяви руският посланик в Пхенян Александър Мацегора пред РИА Новости.
 
"В резолюциите, налагащи санкции на Северна Корея, е записано, че на адекватното поведение на Пхенян ще се реагира със стъпки за отслабване и по-нататъшно премахване на санкциите. Сега позитивните промени на Корейския полуостров са налице. И, разбира се, би било логично в Съвета за сигурност на ООН да се постави въпросът за смекчаване на санкциите", заяви руският дипломат.
 
САЩ готвят нов пакет от санкции срещу Северна Корея?

Той каза също, че Русия е готова да помогна за модернизиране на севернокорейската енергийна система, ако санкциите срещу Пхенян бъдат вдигнати и страната успее да осигури финансиране на проектите.
 
Но процесът на обсъждане на въпроса за смекчаване на санкциите срещу Северна Корея е "доста сложен", каза руският дипломат и добави, че в Съвета за сигурност има страни, които смятат, че санкциите не бива да бъдат отслабвани до пълното решаване на въпроса за денуклеаризацията.
 
Мацегора каза също, че сега "на дневен ред" е срещата на върха между лидерите на Русия и Северна Корея, която може да се състои по време на международния икономически форум през септември в далекоизточния руски град Владивосток.
БТА