Помпейо: Санкциите срещу Северна Корея остават в сила до пълната денуклеаризация

Майк Помпейо
Майк Помпейо / Gulliver/Getty Images
Американският държавен секретар Майк Помпейо увери в Токио, че действащите санкции срещу Пхенян ще бъдат запазени до края на денуклеаризацията на Северна Корея, предаде Франс прес.

Тези уверения бяха дадени на обща пресконференция на Помпейо с министрите на външните работи на Япония и на Южна Кория - Таро Кано и Кан Кьон-уа. Тримата проведоха тристранна среща. Преди това Помпейо имаше среща и с японския премиер Шиндзо Абе.

Тръмп: Северна Корея все още е изключителна заплаха за САЩ

"Санкциите ще останат в сила до пълното и изцяло проверяемо денуклеаризация на Северна Корея", каза Помпейо. За държавния секретар става дума за денуклеаризация в широкия смисъл на понятието, обхващаща цялата гама оръжия и "севернокорейците разбират това и не го оспорват". "Ще има проверка, свързана с пълната денуклеаризация. Това приеха и президентът Тръмп, и президентът Ким" допълни той.

Тръмп и Ким Чен-ун подписаха исторически документ (СНИМКИ)

Помпейо пристигна в Токио след визита в Пхенян, където разговаря на няколко пъти с висш севернокорейски представител, но не и с севернокорейския лидер.

Майк Помпейо
Guliver/Getty Images

"Президентът Тръмп и аз вярваме, че тези усилия си струват труда", каза Помпейо, визирайки разговорите с Пхенян. В момент, в който той се показа оптимист за разговорите, обаче Пхенян разкритикува методите на действие на САЩ и ги определи като "гангстерски", припомня Франс прес. Запитан за тези критики, Помпейо не направи коментар, допълва Ройтерс.

Тръмп: Срещата с Ким допринесе за избягване на ядрена катастрофа

Външните министри на Япония и на Южна Корея също се съгласиха, че денуклеаризацията на Северна Корея трябва да бъде само абсолютна. Дипломатите казаха, че двете страни оценяват положително преговорния процес между САЩ и Северна Корея и подкрепят политиката на САЩ спрямо Пхенян, предаде ТАСС. Таро Кано каза, че Япония, САЩ и Южна Корея са готови да гарантират на Северна Корея, че режимът там ще бъде съхранен.

Майк Помпейо
Guliver/Getty Images

Помпейо пък съобщи, че на преговорите в Пхенян Северна Корея е потвърдила намерението си да унищожи полигон за изпитване на ракетни двигатели. Пхенян се е съгласил и в средата на юли да се проведе среща, на която да се обсъди предаването на тленните останки на американски военни, загинали в Корейската война, каза Помпейо.
БТА