Руският премиер Дмитрий Медведев
Руският премиер Дмитрий Медведев / БГНЕС
Министерството на външните работи на Румъния реагира на изявленията на Дмитрий Медведев, който обвини Букурещ, че иска да създаде "нова Велика Румъния", съобщава телевизия Диджи 24. Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев предупреди Молдова, че ще има последствия, ако тя се присъедини към Европейския съюз, припомня Диджи 24.

Според румънското външно министерство реакцията на Медведев показва "голяма степен на разочарование", както и факта, че решението на ЕС да предостави на Република Молдова статут на кандидат за членство, е "правилно решение".

"Изявленията на Дмитрий Медведев, направени след историческото решение на Европейския съвет от 23-24 юни за предоставяне на статут на кандидат за членство в ЕС на Република Молдова и на Украйна, са част от лъжливата реторика на Кремъл, с която вече сме свикнали и която се разпространява в Република Молдова както преди, така и след незаконната, неоправдана и непровокирана агресия на Русия срещу Украйна. Гореспоменатата реакция показва не само голяма степен на разочарование, но и едно сигурно нещо: решението на Европейския съвет да предостави на Република Молдова статут на страна кандидатка е правилно решение и представлява истинско историческо постижение, потвърждение на европейското призвание и ориентация на Република Молдова и нейните граждани“, посочи в изявление за медиите румънското МВнР.
БТА