Румяна Желева отпадна от състава на новото председателство на ЕНП
Румяна Желева отпадна от състава на новото председателство на ЕНП / снимка: Reuters

С избор на генерален секретар и на 10-имата членове на председателството в Букурещ приключи 21-ят конгрес на Европейската народна партия.

За генерален секретар на десноцентристката европейска партия с 80 на сто от гласовете бе презибран Антонио Лопес-Истурис.

За членове на председателството на ЕНП бяха предложени 13 души, сред тях и бившият министър на външните работи на България Румяна Желева, която отпадна от състава на председателството, предава БТА.

За членовете на председателството гласуваха общо 602 души, невалидните бюлетини са били 22. Общият брой на валидните бюлетини е 580. Според гласуването Румяна Желева е на предпоследното 12-о място.

Десетимата членове на новото председателството на ЕНП, са: Мишел Барние, еврокомисар по проблемите на вътрешния пазар и услугите, Анка Боаджиу, член на Сената на румънския парламент и заместник-председател на румънската Либерално-демократическа партия, Марио Давид, член на Европарламента от португалската Социалдемократическа партия, Йоханес Хан, еврокомисар по проблемите на регионалната политика, Тобиас Билстрьом, министър на миграцията и политиката на убежище на Швеция, Лусинда Крайтън, държавен министър по европейските въпроси на Ирландия, Петер Хинце, парламентарен секретар на федералного министерство на икономиката на Германия, представител на германския Християндемократически съюз, Яцек Сариуш-Волски, член на европарламента от Полската народна партия, Корин Вортман-Кол, член на Европейския парламент от холандската партия Християндемократически призив, и Антонио Таяни, еврокомисар по проблемите на промишлеността и предприемачеството.