Ромският проблем няма да спре Румъния към Шенген, България подкрепя френската позиция
Ромският проблем няма да спре Румъния към Шенген, България подкрепя френската позиция / снимка: Reuters

Румъния е получила уверения, че ромският въпрос няма да попречи на интегрирането на Румъния в Шенгенското пространство, заяви румънският вътрешен министър Василе Блага, цитиран от ДПА.

Междувременно българският външен министър Николай Младенов подкрепи решението на Франция да репатрира ромите в Румъния и България и каза, че България по същия начин си запазва правото да гони чужденци, ако те нарушават закона, отбелязва ДПА. Вътрешният министър Цветан Цветонов, цитиран от медии, също посочил, че в действията на Франция няма нищо смущаващо, добавя ДПА.

Френският премиер Франсоа Фийон изпрати писмо до председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу, настоявайки да предприеме стъпки, за да се гарантира, че 4-те милиарда евро европейски средства, отпускани на Румъния годишно, се използват за подобряване на живота на ромите. Франция не разполага с правни лостове да накара румънското правителство да харчи тези пари за осигуряване на жилища и образование на населението, заяви по радио "Европа 1" държавният секретар по европейските въпроси Пиер Льолуш.

На 6 септември е планирана неофициална среща на министри на вътрешните работи от няколко страни в Париж, на която се очаква да бъде обсъден и проблемът с румънските и българските роми във Франция. В срещата се очаква да участват Германия, Великобритания, Италия, Испания, Гърция и Канада. България и Румъния, както и Европейската комисия не са получили покана, съобщи сайтът ИЮобзървър.

Експулсирането на роми от Франция предизвиква известно безпокойство у Европейската комисия, заяви еврокомисарят Вивиан Рединг, отговаряща за правосъдието, основните права и гражданството, предаде АФП. "От една страна признавам напълно, че е единствено отговорност на страните-членки на ЕС да следят за обществения ред и сигурност на техните граждани на тяхната национална територия, но от друга страна очаквам всички страни-членки да спазват общите правила в ЕС за свободно движение, недискриминация и общите ценности на ЕС, по-специално спазването на основните права, включително правата на лицата, принадлежащи към малцинствата", подчертава Рединг.

След политическата буря, предизвикана от широко отразеното в медиите изгонване на роми, френският президент Никола Саркози се опита да смекчи тона, приканвайки да се наблегне на възпитателната страна по проблема с несигурността и с членовете на ромската общност, предаде Франс прес. На заседание на правителството Саркози поиска от министрите да наблегнат по-скоро на диалога и възпитателния елемент, отколкото на опасенията и въпросите, и да приемат по-смело често прекомерните и неоснователни критики във връзка с експулсирането на роми в Румъния.

Въпреки това Франция ще продължи да ликвидира незаконните ромски лагери, като спазва действащото национално законодателство, заяви френският министър на вътрешните работи Брис Ортфьо, цитиран от ИТАР-ТАСС. Министърът отхвърли критиките, че мерките се прилагат "избирателно спрямо ромската общност". Според него те засягат не само хората, които живеят нелегално във Франция. Всеки имигрант, засечен да нарушава закона, ще бъде принуден да напусне Франция, заяви министърът.

В полемичната тема се намеси и американският милиардер Джордж Сорос, който настоя Франция да спре масовите експулсирания на роми. Той призова ЕС да приеме план за интеграция на това малцинство с оглед на големите проблеми, които го засягат, предаде Франс прес. "Мъже, жени и деца в Европа не бива да бъдат връщани обратно заради етническия им произход без процес, който да установи дали са извършили престъпления, или не", добавя той. Президент на фондация, подкрепяща ромите от Източна Европа, Джордж Сорос все пак смята, че Франция "с право приканва страните на произход, в случая Румъния и България, да прилагат мерки, подобряващи достъпа до работа" на тази част от населението. Фондацията на Сорос "Отворено общество" твърди, че е инвестирала близо 150 милиона долара в програми за интеграция на ромите от Източна Европа, допълва АФП.