Ромпой потвърди - новите евросанкции срещу Русия ще влязат в сила в петък
Ромпой потвърди - новите евросанкции срещу Русия ще влязат в сила в петък / снимка, архив: БГНЕС

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой потвърди, че новите европейски санкции срещу Русия заради ролята й в Украйна ще влязат в сила в петък, предаде Ройтерс.

Ромпой посочи, че ЕС може да отмени санкциите срещу Русия след оценка на напредъка по прилагането на мирния план в Украйна, предаде Франс прес. Европейският лидер добави, че оценката ще бъде направена до края на септември. "В зависимост от тази изчерпателна оценка ЕС може да реши да промени, да прекрати временно действието или дори да отмени санкциите", каза Ромпой.

Той прикани още от сега ЕК и Службата за външно действие на ЕС да започнат да подготвят предложения за промяна, временно прекратяване на действието или отмяна на пакета от санкции.

Новите икономически санкции на ЕС срещу Русия забраняват финансирането на дълга на три големи руски компании от сектора на отбраната и на три други компании от енергийния отрасъл, посочи Европейският съвет, цитиран от Франс прес.

Санкции се въвеждат и срещу пет държавни банки, допълва ДПА. Европейски граждани и компании няма да могат повече да предоставят заеми на тези пет големи руски банки, държавна собственост, пояснява Европейският съвет.

Европейският съвет съобщава и за въведени санкции срещу 24 физически лица. На тях се налага забрана за пътуване в ЕС и замразяване на авоарите, допълва ДПА. Тези хора са замесени в действия срещу териториалната цялост на Украйна. Сред тях са и нови ръководни фигури на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики, членове на ръководството на Крим, както и руски олигарси и политици, посочва Европейският съвет.

Санкциите ще засегнат и проекти в областта на петролодобива. Според санкциите няма да бъдат предоставяни услугите, необходими за проучването на петролни находища в Арктика, за дълбоководното проучване на петролни находища и за проекти в областта на шистовия петрол, посочва ДПА. Според европейски източник забраната може би ще визира петролните компании "Роснефт" и "Транснефт", както и петролния клон на газовия гигант "Газпром".

Източник: БТА