Сунак и Бравърман
Сунак и Бравърман / БТА
Серия от оставки и уволнения във Великобритания. Британският премиер Риши Сунак уволни министърката на вътрешните работи Сюела Бравърман, на нейно място вероятно ще бъде назначен външният министър Джеймс Клевърли. Дейвид Камерън също се завръща в политиката, той пък ще оглави външното министерство. През деня стана ясно и, че министърът на околната среда подава оставка сама.

В последно време Бравърман се озова в центъра на няколко полемики. Тя обвини британската полиция, че е проявила прекалена меко отношение към пропалестински демонстранти. Под натиска на опозиционни депутати и членове на управляващата Консервативна партия, които призоваха за отстраняването на Сюела Бравърман, Сунак се обърна срещу вътрешния министър, като помоли тя "да напусне правителството", съобщи източник.

"Днес Риши Сунак укрепи правителството си, за да може то да прилага дългосрочни решения за по-добро бъдеще", написа управляващата Консервативна партия в мрежата "Екс", цитирана от Франс прес.

Дейвид Камерън се завръща в политиката, става външен министър

Миналата седмица Бравърман се противопостави на Риши Сунак, като публикува статия, в която отправи критики към полицията, че е прилагала "двойни стандарти" в реакцията си при пропалестинска проява миналата събота. Повече от 140 души бяха арестувани при демонстрацията, след като крайнодесни контрапротестиращи влязоха в сблъсък с полицията, опитваща се да ги държи далеч от 300 000 пропалестински демонстранти. Според критици позицията на Бравърман е допринесла за увеличаването на напрежението по въпроса, което е принудило Сунак да предприеме действия.

Въпреки това уволнението на една от водещите фигури в дясното крило на партията може да създаде трудности за премиера, който се опитва да обедини формацията си и да я подготви за изборите, планирани за следващата година, отбелязаха Пи Ей мидия и ДПА.

Междувременно британският премиер Риши Сунак назначи за министър на външните работи Дейвид Камерън на мястото на Джеймс Клевърли, който оглави министерството на вътрешните работи след уволнението на Сюела Бравърман, предаде Ройтерс.

Сунак отстрани Бравърман, която се озова в центъра на полемика, след като обвини британската полиция, че е проявила прекалена меко отношение към пропалестински демонстранти.

Уволнението на вътрешната министърка е част от по-големи промени в британското правителство.

Управляващата Консервативна партия обясни в изявление, цитирано от ДПА, че целта на Сунак е да укрепи своя екип, "за да постигне дългосрочни решения за по-светло бъдеще".

Асошиейтед прес определя назначението на Дейвид Камерън за външен министър като изключително необичаен ход и отбелязва, че във Великобритания рядко се случва бивш лидер да заеме висок пост.

Камерън се оттегли от политиката, след като свика референдума за Брекзит през 2016 г., на който британците изненадващо гласуваха за това страната им да излезе от Европейския съюз.

Очаква се Сунак да извърши по-голям брой промени в кабинета си, като привлече съюзници и отстрани някои министри, които според "Даунинг стрийт" не са се справяли толкова добре, колкото той е искал. В момент, в който започва разместване в правителството, бившият министър-председател Дейвид Камерън бе забелязан на "Даунинг стрийт", което предизвика спекулации, че той би могъл да се върне в правителството.

В късния следобед британската министърка на околната среда Терез Кофи подаде оставка, което става на фона на промени в кабинета на премиера Риши Сунак, предаде Ройтерс.

"Смятам, че сега е подходящият момент да се оттегля от правителството", заявява Кофи в писмо до Сунак, публикувано от неговата канцелария.

Кофи е заемала няколко министерски поста, включително на министър на здравеопазването, на труда и пенсиите, била е също вицепремиер при предшественичката на Сунак Лиз Тръс.

В писмото, с което отговаря на Кофи, Сунак ѝ благодари за "всеотдайната служба".

"Вие бяхте двигател на работата в цялото правителство в подкрепа на селската икономика и предприехте мерки за защита на производството на храни в страната", казва Сунак.
Николай Станоев, Анелия Пенкова/БТА