Британският премиер Риши Сунак отправи остри нападки срещу своя предшественик Борис Джонсън във връзка с отказани от Сунак назначения на приближени на бившия стопанин на "Даунинг стрийт" 10, които доведоха до сериозно напрежение в Консервативната партия, предаде Франс прес.

"Борис Джонсън ме помоли да направя нещо, което не бях готов да направя, защото не смятах, че е правилно", каза Риши Сунак в интервю за медиите. "Не мислех, че ще е нещо добро и ако на някои хора не им харесва, така да бъде", добави той.

Това твърдо изказване от страна на британския премиер илюстрира напрежението, разтърсващо управляващата Консервативната партия, между поддръжниците на настоящия министър-председател и тези на неговия скандален предшественик.

Експремиерът подаде оставка миналото лято, но се твърди, че има желание да се върне на власт.

В петък Борис Джонсън обяви, че се отказва от депутатското си място, тъй като бе изправен пред наказание за лъжа пред депутатите по време на пандемията от COVID-19. Той атакува енергично наследника си.

Други двама депутати направиха същото, предвещавайки рисковани  частични избори за консерваторите, подкрепата за които удари ново дъно според анкетите.

Напускането с гръм и трясък на Борис Джонсън идва и след драма около списъка с пожизнени назначения в Камарата на лордовете на британския парламент, които според традицията министър-председателите предлагат в края на своя мандат.

Действащият премиер трябва да одобри тези назначения след консултация с Комисията по назначенията на Камарата на лордовете и според практиката той не прави промени в представения списък.

Според британските медии Борис Джонсън и Риши Сунак са говорили наскоро за тези назначения.

Някои имена, споменавани многократно в медиите, не са включени в окончателния списък. Сред тях са политически съюзници и бащата на бившия премиер. Няколко поддръжници на Борис Джонсън обвиниха Сунак, че не е спазил обещанието си да ги утвърди.

Спорът се разрасна през уикенда, което накара комисията да заяви, че не е подкрепила кандидатурите на осем (неназовани) лица, издигнати от Борис Джонсън.

Сунак излезе с разяснения, като увери, че публикуването на списък, различен от становището на тази комисия, "би означавало изземване" на нейните прерогативи "или даване на обещания на някои лица".

"Казах, че ще правя нещата по различен начин, защото искам да променя политиката и това е, което правя", добави Сунак, който обеща честно и отговорно управление след скандалите от ерата на Джонсън.
Алексей Маргоевски/БТА