/ iStock/Getty Images
Според вестник "Гардиън", който цитира правителствени източници, британският премиер Риши Сунак обмисля въвеждането на толкова строги мерки, които да лишат следващото поколение от възможността да купува цигари.

Сунак обмисля мерки срещу тютюнопушенето, сходни със законите, огласени миналата година от Нова Зеландия, които включват забрана за продажбата на тютюн на всички, родени след 1 януари 2009 г., се посочва в публикацията, цитирана от Ройтерс.

"Искаме да насърчим повече хора да се откажат от тютюнопушенето и да изпълним амбицията си до 2030 г. да живеем без тютюнев дим, поради което вече сме предприели стъпки за намаляване на дела на пушачите", заяви говорител на британското правителство за Ройтерс.

Мерките включват безплатни комплекти за вайпинг, схема с ваучери, която да насърчава бременните жени да откажат цигарите, и консултации и др., каза говорителят.

Обсъжданите политики са част от ориентирана към потребителите нова кампания на екипа на Сунак преди изборите следващата година, отбелязва публикацията.

През май Великобритания обяви, че в рамките на мерките за ограничаване на електронните цигари ще затвори вратичка, която позволяваше на търговците на дребно да раздават на децата безплатни мостри на вайп устройства. Отделно от това съветите в Англия и Уелс призоваха през юли правителството да забрани до 2024 г. продажбата на вайп устройства за еднократна употреба както по екологични, така и по здравни съображения.
Десислава Иванова/БТА