/ БТА
Робот с размерите на лабрадор, маскиран като койот или лисица, ще гони птици и диви животни на второто по големина летище в Аляска, САЩ, съобщи Асошиейтед прес, като се позова на местните власти.

Департаментът по транспорт и публична инфраструктура на щата Аляска е нарекъл робота Аурора и съобщи, че ще бъде ангажиран да "подобри и увеличи безопасността и операциите" на летище Феърбанкс, писа местният в. "Анкъридж дейли нюз".

 


От ведомството разпространиха и видеозапис на робота, докато той изкачва стълбище, скали и извършва движения, наподобяващи танц, съпроводени с примигващи зелени светлини. Точно тези танцувални умения на робота ще бъдат привеждани в действие още тази есен, по време на миграцията на птиците, като Аурора ще имитира движения на хищник, за да гони животни от пистите на летището.
 

робот птици
БТА


Идеята е Аурора да патрулира по откритите зони около пистата на всеки час, за да се избегнат опасни сблъсъци на самолетите с диви животни, каза Райън Марлоу, програмен мениджър в Департамента по транспорт. Роботът ще бъде дегизиран като лисица или койот с помощта на сменящи се панели, поясни той. Властите стигнали до решението да използват робот, след като отхвърлили план дронове да разпръскват репелент край пистите.

През годините са прилагани различни методи за обезопасяване на зоните около пистите, като през 90-те години били пускани свине в езеро край летището на Анкъридж, които да изяждат яйцата на водоплаващите птици край пистите за кацане.
 

робот птици
БТА


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Антоанета Маркова/БТА