/ Thinkstockphotos
Рио де Жанейро планира да тества система за лицево разпознаване по време на прочутия Карнавал, като част от кампанията за борба с престъпността, обяви новоназначеният шеф на полицията в града.
 
Роджерио Фигуиредо заяви в интервю за вестник O Globo, че камерите с технология за лицево разпознаване ще сканират освен лицата на хората и регистрационните табели на автомобилите. Първоначално през март те ще бъдат монтирани на популярния сред туристите Копакабана, където се провежда карнавала.
 
Карнавалът в Рио де Жанейро в цифри

„Камерите ще идентифицират хора, срещу които има издадена заповед за арест и крадени автомобили. Те ще изпращат сигнал до най-близкия полицейски патрул“, каза Фигуиредо в интервюто.
 
Рио, който беше домакин на Олимпийските игри през 2016 г., има проблем с уличната престъпност, а престрелките между банди и полицията са чести. Миналата година карнавалът беше белязан със серия от престъпления в туристическите райони, близо до плажовете Копакабана и Ипанема.

Малко след края на събитието, бившият президент Мишел Темер подписа указ, с който до края на годината постави силите за сигурност на Рио под контрола на военните.
 
Пищният Карнавал в Рио (СНИМКИ)

Новият губернатор на Рио Уилсън Уитзел поиска полицейски снайперисти да застрелват въоръжени хора, дори и те да не заплашват никого директно с оръжието си. Според някои информации, губернаторът обмисля да закупи от Израел разузнавателни дронове, които могат да стрелят по заподозрени членове на престъпни банди.
БГНЕС