Улични шествия, свързани с карнавала, започнаха преди няколко седмици
Улични шествия, свързани с карнавала, започнаха преди няколко седмици / БГНЕС
Милиони дегизирани хора по улиците, милиони литри бира, грандиозни дефилета на самбадрома с над 72 000 места - в Рио де Жанейро започва традиционният ежегоден карнавал, предаде Франс прес.

Шест милиона празнуващи

Цифрата включва хората, които ще излязат на улицата по време на карнавала. Кметството на Рио де Жанейро очаква карнавалът да привлече 1,5 милиона туристи от Бразилия и целия свят, т.е. с 400 000 повече от миналата година.

Тринадесет школи по самба

Става въпрос за школите по самба в т.нар. Специална група, всяка от които наброява 3000-4000 души. 13-те школи ще дефилират пред над 70 000 зрители на самбадрома и ще бъдат оценени от жури, включващо 54-ма съдии.

Улични шествия, свързани с карнавала, започнаха преди няколко седмици
БГНЕС

720 метра

Такава е дължината на самбадрома, където ще се представят школите по самба.

3,5 милиарда реала

Кметството на Рио де Жанейро смята, че туристическият поток ще позволи да се инвестират 3,5 милиарда реала (около 875 000 евро) в икономиката на града.

86% от хотелските стаи ще са заети

Според Бразилската асоциация на хотелската индустрия, 86 процента от хотелските стаи в Рио де Жанейро ще са заети по време на карнавала, при 71 процента миналата година.
 

Над 100 милиона презерватива

Властите оповестиха, че 106 милиона презерватива ще бъдат раздадени безплатно в цялата страна по време на карнавала.

7 милиона литра бира

Това е количеството бира, което пивоварната AmBev се надява да продаде в центъра на Рио де Жанейро и туристическите му квартали по време на карнавала.

Кметът на Рио де Жанейро реже парите за школите по самба
 
БТА