/ Guliver/Getty Images
Кметът на Рио де Жанейро Марсело Кривела, смята да намали наполовина субсидиите на школите по самба, които дефилират по време на карнавала. С парите, които ще бъдат спестени, от една такава мярка, могат да бъдат финансирани детски ясли, се казва в комюнике на кметството.
 
Карнавалът в Рио е една от основните туристически атракции, които водят ежегодно в града стотици хиляди туристи и така подпомагат икономиката му. Избраният за кмет на мегаполиса през януари Марсело Кривела е евангелистки пастор, известен със своите крайни консервативни възгледи.
 
Парад на школите по самба в Рио де Жанейро (СНИМКИ)

Отсъствието му от карнавалните празненства през февруари предизвика остри критики. Той бе обвинен, че е морализатор и се дразни от изобилието от гола плът на фестивала. Притокът на туристи обаче е много важен за града, тъй като позволява в икономиката му да се инжектират около един милиард долара всяка година.
 
Парадът в Рио - винаги зрелищен (СНИМКИ) 

Общинските субсидии, които се дават на школите по самба, участващи в карнавала, възлизат на около 24 млн. реала или около 7 млн. долара. Кривела смята да намалите тези субсидии наполовина, за да увеличи двойно (от 3 на 6 долара) сумата, която се полага ежедневно за 15 000-те деца, посещаващи общинските детски ясли.
 

Guliver/Getty Images


Увеличаването на бюджета на яслите е важно, но това е твърде опростен начин да се възприема карнавалът, който носи големи приходи в хазната на града, пише "Глобо". Някои школи по самба имат финансова подкрепа от т. нар. "бишейрос" - босове от подземния свят, както и от спонсори, но последните намаляха значително заради тежката икономическа криза.
БГНЕС