Ричард Холбрук: В Афганистан няма магическа формула
Ричард Холбрук: В Афганистан няма магическа формула / снимкa: БГНЕС

Според Ричард Холбрук Афганистан ще бъде по-тежка задача за САЩ от Ирак, отбелязва днес в заглавие "Интернешънъл хералд трибюн". Новоназначеният американски специален пратеник за Афганистан Ричард Холбрук бе член на делегацията на САЩ, участвала в 45-ата Международна конференция по сигурността, приключила вчера в Германия, припомня нюйоркското издание.

"В Афганистан няма магическа формула", цитира вестникът думи на Холбрук пред събралите се в Мюнхен водещи европейски политици и висши военни. Според американския представител, в страната предстои "продължителна и трудна битка".

Делегацията на САЩ, водена от вицепрезидента Джо Байдън, не обрисува в розови краски ситуацията в Афганистан. От друга страна, афганистанският президент Хамид Карзай, също говорил на форума, призна проблемите със сигурността в страната, но изтъкна постигнатия напредък - "от пътищата към училищата до медицинските услуги", отбелязва "Вашингтон пост".

"Вашингтон таймс" разсъждава за перспективите Москва да подпомогне САЩ и НАТО в Афганистан. За момента "тандемът Медведев-Путин" според вестника ясно е показал, че операцията срещу талибаните е в интерес и на Русия.