Ричард Холбрук продължава да е в критично състояние
Ричард Холбрук продължава да е в критично състояние / снимка: Reuters

Ветеранът на американската дипломация Ричард Холбрук продължава да е в критично състояние, след като претърпя още една операция, съобщи говорителят на Държавния департамент Филип Кроули, цитиран от световните агенции.

В петък 69-годишният дипломат, назначен от президента Барак Обама за специален пратеник за Афганистан и Пакистан, се почувства зле, докато работеше в Държавния департамент. Той беше откаран в университетската болница "Джордж Вашингтон", където му беше диагностицирано скъсване на аортата и претърпя 20-часова операция.

След това Холбрук беше подложен на нова процедура за подобряване на кръвообращението, но продължава да е в критично състояние, уточни Кроули.

В болницата той се намира в обкръжението на семейството си, приятели и колеги. Държавният секретар Хилари Клинтън няколко пъти го посети, а президентът Барак Обама в събота позвъни на съпругата му Кети Мартън, за да я увери, че той и първата дама Мишел се молят за възстановяването на дипломата.

На Кети Мартън се обадиха и президентите на Афганистан и Пакистан, за да пожелаят скорошно оздравяване, допълва БТА.

Холбрук вероятно е най-известен с това, че с посредничеството си помогна за сключването на споразумението, сложило край на войната в Босна през 1995 г.