Рибари стачкуват заради поскъпването на горивата
Рибари стачкуват заради поскъпването на горивата / netinfo

Решението на Европейската комисия да поиска от Франция да върне 65-те милиона европомощи, които отпусна през 2006 г. на рибарите, за да ги компенсира за поскъпването на горивата, не е изненадващо. Това заяви френският министър на селското стопанство и риболова Мишел Барние.

Европейската комисия поиска да бъдат възстановени най-малко 65-те милиона евро, които отпусна на рибарите под формата на заеми. Те трябваше да бъдат върнати до юли миналата година, но това така и не стана. Комисията има съмнения и за друг заем в размер на 12 милиона евро. Ако те се потвърдят, френската държава ще трябва да си върне общо 77 милиона евро. Междувременно френските рибари възобновиха протестните си действия. Те блокираха достъпа до второто по големина френско пристанище Хавър, както и до петролни хранилища в централната част на страната.

Рибарите в Испания, Португалия и Испания също започнаха безсрочна стачка срещу поскъпването на горивата. Между 7 и 10 хиляди рибари демонстрираха в Мадрид, като надуваха свирки и хвърлиха димки пред сградата на Министерството на околната среда, селските райони и морските въпроси. За да привлекат на своя страна останалите испанци, те раздадоха безплатно 20 тона прясна риба.

Испанските рибари искат властите да предприемат шокови мерки за компенсиране на рязкото поскъпване на горивата. Според синдикатите използваното от рибарите гориво е поскъпнало три пъти през последните четири години, а цената на рибата не е мръднала от 20 години.

Профсъюзите определиха кризата в сектора като най-тежката от 100 години. Според тях стачкуват 100 процента от рибарите, а Испания е страната с най-голям риболовен флот в Европейския съюз. Шофьорите на камиони в страната също заплашват, че ще започнат стачка на 8 юни, таксиметровите шофьори също планират протести.

Стачката на служителите в образованието и здравеопазването в Норвегия се разраства. Нови 4850 души спряха работа по призива на техния синдикат "Унио". По данни на профсъюза стачкуват 8000 души. Затворени бяха детски ясли и училища, а в няколко града изпитите за някои гимназисти бяха затруднени. Стачката започна в понеделник след провала на преговорите между синдиката и общините за увеличаване на заплатите.