Репортер беше отвлечен и убит в Мексико
Репортер беше отвлечен и убит в Мексико / снимка: Reuters, архив

Мексикански репортер беше открит мъртъв, след като беше отвлечен от въоръжени нападатели, съобщи Ройтерс.

Полицията е намерила трупа на Марко Авила в чувал за боклук на селски път в северния мексикански щат Сонора. Преди това той е бил отвлечен на автомивка в близкия град Сиудад Обрегон. По тялото се виждали следи от мъчения и на мястото имало заплашителна бележка като тези, които оставят наркобандите.

Репортерът се е занимавал с теми за полицията и престъпността и е правил репортажи за насилието, свързано с търговията с наркотици.

През Сонора, който граничи с американския щат Аризона, минава важен маршрут за трафик на наркотици, използван от картела Синалоа.

Това е четвъртото убийство на журналист за последния месец в Мексико. По данни на Националната комисия за правата на човека през последните десет години в Мексико са били убити над 70 журналисти, предава БТА. Предполага се, че голяма част от убийствата са извършени от наркокартелите, но много малко престъпления са разкрити.

Според организацията Репортери без граници миналата година Мексико е била третата страна по брой на убити журналисти след Пакистан и Ирак.