Жълтата мъгла, предизвикана от дима от стотиците горски пожари в Канада, обхвана значителна част от територията на САЩ, предаде Ройтерс. 

Смогът предизвика опасност от появата на дихателни проблеми и доведе до анулиране на полети, като милиони американци ще останат засегнати поне до края на седмицата. 

Националната метеорологична служба на САЩ удължи с още един ден предупрежденията за влошено качество на въздуха по Източното крайбрежие - от Нова Англия до Южна Каролина, както и в някои щати в Средния Запад, включително в Охайо, Индиана и Мичиган.

САЩ мръсен въздух
БГНЕС

Здравните власти в повече от 10 щата предупредиха, че стоенето на открито може да доведе до респираторни проблеми заради високите нива на фини прахови частици във въздуха.  

Много жители на Ню Йорк, Вашингтон и други големи градове, които също бяха посъветвани да си останат вкъщи, си сложиха маски и побързаха да се снабдят с пречистватели за въздух.Заради мъглата, която се появи във вторник следобед, авиационните служби Ню Йорк и Филаделфия вече втори ден отлагат полети от североизточната част на САЩ, Средноатлантическия регион и Охайо.

Всички полети за летище "Нюарк" - едно от най-големите, обслужващи Ню Йорк - бяха отложени.

САЩ мръсен въздух
БГНЕС

Северната част на САЩ не е била засягана толкова тежко от дим, предизвикан от горски пожари, от над 20 години.

Ситуацията вероятно ще остане без съществени промени до неделя, когато се очакват валежи.

Гъстият дим стана причина Белият дом да отложи планирано празненство по повод Месеца на гордостта, посветен на ЛГБТК+ общността, съобщи още Ройтерс.  

Събитието, което е замислено като на най-голямото честване по случай Месеца на гордостта в историята на Белия дом, се отлага за събота. Домакин ще бъде президентът Джо Байдън.

САЩ мръсен въздух
БГНЕС

Николай Велев/БТА