/ БТА
Белият дом призова американците със здравословни проблеми да вземат подходящи предпазни мерки, за да се предпазят от замърсяването на въздуха, обхванало източното крайбрежие на САЩ в резултат от бушуващите горски пожари в Канада.

"Насърчаваме всички в засегнатите райони да се вслушат в условията в своя щат и на местно ниво", заяви пред репортери говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер.

"Проверявайте съседите си, проверявайте приятелите си и семейството си. Вземете предпазни мерки, особено ако имате здравословни проблеми".

Тя нарече ситуацията "тревожен пример за начините, по които климатичната криза нарушава живота ни".

Докато гъстата мъгла покриваше американската столица, говорителката заяви, че 80-годишният президент Джо Байдън не е носил маска за лице.

На въпрос дали събитието за месеца на гордостта на поляната пред Белия дом ще се проведе по график в четвъртък, Жан-Пиер заяви, че засега няма промени в графика, но че ситуацията се следи.

Байдън е информиран за възникналата здравна криза, при която в редица градове на САЩ качеството на въздуха се покачва до нездравословни стойности. Жан-Пиер подчерта, че американски и канадски служители също са в контакт.

Американски пожарникари и оборудване бяха изпратени в Канада, за да помогнат в борбата с пожарите.

Сезонът на горските пожари в Канада е по-активен от обикновено. Димът е покрил големите градове в Онтарио и Квебек, включително Торонто и околностите му, припомня БГНЕС.
Димът е достигнал до Ню Йорк и Кънектикът, където качеството на въздуха е класифицирано като "нездравословно".

Голяма част от дима идва от Квебек, където горят 160 пожара.

Канада издаде най-строгото си предупреждение за Отава, като определи качеството на въздуха в канадската столица като "много висок риск" за здравето на хората.

Междувременно Американската агенция за опазване на околната среда (EPA) класифицира качеството на въздуха в голяма част от североизточната част на САЩ като "нездравословно", особено за хората, които вече са имали респираторни проблеми.

Препоръките за качеството на въздуха включват голяма част от Ню Йорк и Кънектикът. Те се простират също така на север до Бостън и на юг до Питсбърг и Вашингтон.