/ ThinkStock/Getty Images
42 партии ще участват в парламентарните избори в Германия през септември, което се оценява като рекорд, както и като показател за висока политическа ангажираност на обществото. Това заяви представител на германските изборни власти, цитиран от ДПА.

Меркел отново с най-висок рейтинг сред политиците в Германия

От партиите, които ще излъчат кандидати, 16 се явяват за пръв път на национални избори, каза Дитер Заррайтер, който отговаря за организирането на изборите. По думите му броят на участващите политически формации ще е най-големият от обединението на Германия през 1990 г.

"Това развитие противоречи на ширещата се теза, че сред гражданите има разочарование от политиката", каза Заррайтер. Той коментира, че "за него политическият климат показва, че тенденцията на увеличаване на избирателната активност е възможно да продължи и през 2017 г."

Историк: Мартин Шулц ще е по-добър германски канцлер за Европа

На последните парламентарни избори през 2013 г. избирателната активност се е повишила и е достигнала 71,5% при 70,8% през 2009 г. На изборите през септември ще се явят общо 4828 кандидати - с 400 повече в сравнение с 2013 г. - представляващи партии от твърдолинейния ляв спектър и радикалната десница до такива, които призовават за действия в подкрепа на вегетарианците и веганите, животните, хип-хопа и повече духовност в политиката.

Единственият случай след обединението с повече кандидати е бил през 1998 г., когато те са били над 5000. От имащите право на глас следващия месец общо 61,5 милиона души около 3 млн. го получават за пръв път. При Зелените има най-много кандидати жени, 46,9%, а най-малко са при съюзниците на канцлера Ангела Меркел от партия Християнсоциален съюз, 22,2%.

Омръзна ли Меркел на Германия?

Най-младият кандидат е Флорис Беер от антисистемната партия "Партията", който ще навърши 18 години дни преди изборите, а най-възрастният - 89-годишната Барбара Рютинг, писателка и актриса, кандидат на В-партията - партията на промяната, вегетарианците и веганите.
БТА