Ангела Меркел
Ангела Меркел / БГНЕС
Най-продаваният германски вестник "Билд"открито повдигна днес въпроса дали на избирателите не им е дотегнало от канцлерката Ангела Меркел, след като анкета показа, че социалдемократите водят пред нейните консерватори, предаде Ройтерс.

"Омръзна ли Меркел на Германия?" - написа в заглавие "Билд", след като проучване, проведено за вестника от Института за нови социални отговори, показа, че социалдемократите имат подкрепа от 31 процента, а консервативният блок на Меркел - от 30 процента.

Меркел изтупа от праха старо политическо мото за изборите

Германската социалдемократическа партия (ГСДП), която е по-малък партньор в управляващата голяма коалиция, от години изоставаше зад консервативния блок на канцлерката, който включва Християндемократическия съюз и Християнсоциалния съюз и е известен като Съюза.

За последно социалдемократите спечелиха избори при канцлера Герхард Шрьодер през 2002 г. Сега обаче те са подсилени от назначаването на бившия председател на Европейския парламент Мартин Шулц за техен нов лидер.

"Една оспорвана надпревара между ГСДП и Съюза във всеки случай е добра за германската демокрация", заяви "Билд" в редакционна статия и добави, че подемът на социалдемократите прави по-малко вероятно управлението на нова голяма коалиция след изборите.
БТА