Кандидатът за канцлер на Германия Мартин Шулц
Кандидатът за канцлер на Германия Мартин Шулц / БГНЕС, архив
Подкрепата за Християндемократическия съюз на канцлерката Меркел и баварският му съюзник - Християнсоциалния съюз, спадна
Популярността на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) сред избирателите нарасна седмица след като бившият председател на Европейския парламент Мартин Шулц стана неин кандидат за канцлер на изборите през септември, предадоха Ройтерс и ДПА.

Подкрепата за ГСДП нарасна с шест пункта в сравнение с предишната седмица и достигна 29 на сто, показва социологическа анкета на института Емнид за неделното издание на в. "Билд". Според вестника това е най-големият скок в подкрепата за партията, отчитан от Емнид.

Подкрепата за консервативния Християндемократически съюз (ХДС) на канцлерката Ангела Меркел и баварският му съюзник - Християнсоциалния съюз (ХСС), спадна с 4 пункта до 33 на сто. Преднината на консерваторите пред ГСДП се стопи до 4 на сто, в сравнение с 14 на сто преди седмица. Това е най-малката преднина на ХДС в седмичното проучване на Емнид от юли 2012 година.

"Мартин Шулц успява преди всичко да спечели бивши поддръжници на ГСДП и да осъществи връзка с тях на емоционално равнище", заяви Торстен Шнайдер-Хасе, социолог от Емнид, цитиран от Ройтерс. "Подобна рязка промяна в предпочитанията за различните партии е нещо, което се случва само веднъж", добави той.

Двете основни опозиционни партии в Германия, Зелените и Левите, също загубиха по два пункта подкрепа, спадайки до 8 на сто, отбелязва ДПА.

Подкрепата за крайнодесните популисти от Алтернатива за Германия остава непроменена - 11 на сто. Либералните Свободни демократи имат 6 на сто. Двете партии не са представени в националния парламент.

С обща подкрепа от 45 на сто изглежда възможно да бъде формирано правителство на ГСДП, Зелените и Левите. Сегашното правителство е "широка коалиция" на ГСДП и консерваторите от ХДС/ХСС.

Проучването на Емнид е извършено в периода от 26 януари до 2 февруари. В него са участвали 2233 избиратели. В четвъртък институтът попита други 500 души кого от двамата кандидати предпочитат за канцлер. 41 на сто от запитаните избраха Меркел, а 38 на сто подкрепиха Шулц.
БТА