Мартин Шулц
Мартин Шулц / БГНЕС
Британският историк и бивш жител на Берлин Тимъти Гартън Аш определи Брекзита като най-голямото поражение в политическия му живот, но вижда надежда за ЕС в насрочените за септември германски парламентарни избори, предаде ДПА.
 
"Мога много добре да си представя Мартин Шулц като канцлер", заявява в интервю за ДПА Гартън Аш за левоцентристкия съперник на канцлерката Ангела Меркел.
 
"В известно отношение канцлер Шулц би бил по-добър за Европа", добавя историкът и преподавател по европейски изследвания в Оксфордския университет, който е ярък противник на Брекзита.
 
Бившият председател на Европейския парламент Мартин Шулц се върна от Брюксел в германската политика и обяви, че ще се състезава за канцлерския пост с Меркел, която се стреми към четвърти мандат на изборите през септември.
 
Под ръководството на Шулц Германската социалдемократическа партия (ГСДП) увеличи подкрепата си в допитванията, след като дълги години съществено изоставаше от християндемократите на Меркел.
 
ГСДП "отдавна проявява повече гъвкавост по въпроса за еврото, а Мартин Шулц разбира какво е необходимо, предвид опита му в отношенията с Европа", заявява на немски Гартън Аш в интервюто.
 
Меркел обаче е труден противник поради утвърдената си роля в международната политика, "дори Путин я уважава", добавя Гартън Аш.
 
Идеалният сценарий на британския историк за една Европа е Шулц да стане канцлер на Германия, а центристът Еманюел Макрон да спечели президентските избори във Франция на 7 май.
 
"От една страна повече реформи във Франция, а от друга - по-голяма гъвкавост към еврото, например за гръцкия дълг и проблема с по-значителните инвестиции", казва Гартън Аш, който е живял в Източен и Западен Берлин преди падането на Берлинската стена през 1989 г. и е написал няколко книги за съвременна Европа.
БТА