Рейтингът на Буш рекордно нисък
Рейтингът на Буш рекордно нисък / netinfo

Рейтингът на американския президент Джордж Буш е паднал до рекордно ниско равнище, показва последното проучване на списание "Нюзуик".

19 месеца, преди да напусне завинаги Белия дом, Буш има подкрепата на едва 26 на сто от сънародниците си - с 2 процента по-малко в сравнение с предишния подобен сондаж в началото на май.

Работата на държавния глава не одобряват рекордните 65 на сто от американците, включително почти всеки трети привърженик на неговата Републиканска партия.

Това превръща Буш в най-непопулярния американски президент след Ричард Никсън след разкриването на аферата "Уотъргейт" насам, отбелязва "Нюзуик". През януари 1974 година - седем месеца, преди да подаде оставка заради скандала, Никсън е имал подкрепата на едва 23 на сто от американците.

Ирак продължава да е основният фактор, който влияе отрицателно върху популярността на Буш. 73 на сто от американците не одобряват начина, по който президентът ръководи войната, а рекордно малко граждани - 23 процента смятат, че той се справя добре.

Ниският рейтинг на Буш обаче не може да бъде обяснен само с Ирак, отбелязва "Нюзуик". Президентът има рекордно ниско или близо до това равнище одобрение по всички основни въпроси - от икономиката /едва 34 на сто/ през здравеопазването /28 процента/ до имиграцията /23 на сто/.