/ iStock
Тайвански реактивен учебен самолет се разби , при което е загинал пилотът, съобщиха от министерството на отбраната, предаде Ройтерс. Това е вторият инцидент с фатален край, който военновъздушните сили на островната страна са преживели през 2022 г.

Министерството заяви, че самолетът AT-3 се е разбил по време на тренировъчна мисия от военновъздушната база Ганшан в южния град Гаосюн, а тялото на пилота вече е намерено.

AT-3 е усъвършенстван учебен самолет, разработен в страната, който за пръв път е летял през 1980 г. и може да носи оръжие.

Президентката Цай Ингвен е "дълбоко натъжена" от загубата и е възложила на министерството на отбраната да разследва какво се е случило, заяви нейната канцелария.

През март изтребител "Мираж 2000" се разби в морето край югоизточния бряг на острова - вторият боен самолет, загубен в рамките на три месеца. Пилотът беше спасен жив.

През януари военновъздушните сили преустановиха бойното обучение на своите Ф-16, след като наскоро модернизиран модел на изтребителя се разби в морето, при което пилотът загина.

В края на 2020 г. един Ф-16 изчезна малко след излитането си от военновъздушна база на източния бряг на Тайван по време на рутинна тренировъчна мисия.
БТА