Свикването на избори е единствено възможното решение за излизане от кризата във Венецуела след самопровъзгласяването на Хуан Гуайдо за временен президент вчера, заяви днес испанският министър на външните работи Жозеп Борел, цитиран от Франс прес.

"Ситуацията се промени коренно. Има жертви, проявено беше насилие. Не можем да сме такива, каквито бяхме до вчера", заяви Борел пред журналисти в Мадрид.

Председателят на венецуелския парламент се провъзгласи за временен президент

"Трябва да избегнем влошаване на нещата, а това несъмнено изисква процес на намеса, за да се гарантира единственият възможен изход, какъвто са изборите", добави испанският външен министър, като се позова на изразената снощи европейска позиция, отказвайки да каже дали Испания е склонна да признае Хуан Гуайдо за президент.

"Имаме позиция, но не е мястото да я изразим на пресконференция. Най-важно сега е да се върви към избори", подчерта Борел.
Проявявайки предпазливост, той напомни, че във Венецуела има 200 000 испански граждани, и подчерта, че това е важно за Мадрид.

Германското правителство подкрепя контролираното от опозицията Национално събрание във Венецуела, като наред с това призовава "за свободни и заслужаващи доверие избори" в страната, предаде Асошиейтед прес, като се позова на неговия говорител Щефен Зайберт.

Не пътувайте до Венецуела, съветват от Външно

"Народът на Венецуела работи смело за свободно бъдеще на страната си", отбеляза в Туитър Зайберт. "Онова, което е нужно сега, е политически процес, който ще доведе до свободни и вдъхващи доверие избори", каза говорителят на германското правителство и добави, че демократично избраният венецуелски парламент трябва да има специална роля в това.

Ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини призова от името на страните членки да бъда чут гласът на народа във Венецуела и настоя за свободни избори, без да последва на този етап примера на САЩ, които признаха Гуайдо.

Световните реакции за ситуацията във Венецуела

Европейската комисия също избегна да признае изрично венецуелския опозиционен водач Гуайдо за временен президент и призова за политически процес, който води до избори, предаде Ройтерс.

"Заставаме зад демократичните сили в страната", заяви говорителка на ЕК на редовен брифинг с журналисти. Запитана многократно от репортери защо ЕС до момента не признава Гуайдо, тя отговори: "Целта ни е да се съсредоточим върху развитието на събитията на място във Венецуела. Подкрепяме Националното събрание, бихме искали там да има политически процес, който да доведе до избори".
БТА