Разследват произхода на задържаното в Македония оръжие
Разследват произхода на задържаното в Македония оръжие / netinfo

Част от задържаното в Македония оръжие в български камиони е ново, въпреки че според договора между фирмата "МЗТ" и Министерството на отбраната става въпрос за транспортиране на старо и излязло от употреба оръжие. Това съобщи директорът на Службата за обществена сигурност Любчо Тодоровски.

Той допълни, че полицията продължава да издирва съответната документация, за да се установят произходът и крайната дестинация на оръжието.

От МВР потвърдиха, че четирима български граждани – съответно на възраст 27, 48, 40 и 35 години, са оставени в ареста за 30 дни, имат контакт с българското посолство в Скопие и могат да си ангажират адвокат.

На разговор в полицията са извикани още девет лица, сред които служители на Генералния щаб, "МЗТ" и казармата "Гоце Делчев", откъдето е натоварено оръжието. След проверка на камионите е установено, че те превозват 33 минохвъргачки калибър 120 мм, 300 картечници MG-3 германско производство и същия брой установки за тях.

В договора за транспорт на оръжието, предоставен на полицията, е посочено точното количество, но нямало дата и печат. Именно "МЗТ" имала сключен договор с Министерство на отбраната да получава старо неупотребявано оръжие, което да продава и с получените средства да доставя друго оборудване или да превежда сумите на министерството.

Оръжието е било проверено от вещи лица, които са потвърдили само, че минохвъргачките са нови. От Генералния щаб на македонската армия потвърдиха, че задържаната оръжейна пратка е оръжие на армията и че за нея има законна документация. /БГНЕС/