Разследват чеченски полицаи за убийството на Политковская?
Разследват чеченски полицаи за убийството на Политковская? / netinfo
Руските власти разследват полицейски служители във връзка с убийството на журналистката Анна Политковская миналия октомври. Това заяви изпълнителният директор на базирания в САЩ Комитет за защита на журналистите /КЗЖ/ Джоуел Саймън, цитиран от ДПА.

Саймън каза, че руският главен прокурор разследва няколко полицаи в Чечения. Преди убийството й журналистката смятала да публикува статия, според която чеченски полицаи са замесени в изтезания в размирната република и това е една от версиите на руските следователи, добави Саймън на пресконференция в Москва. На нея бяха представени резултатите от работата на четиричленна делегация на КЗЖ в Русия.

Групата получила тази информация на среща с говорителя на външното министерство на Русия Борис Малахов вчера.

Министерството обаче отхвърли твърдението на Саймън и посочи, че то съвсем не отговаря на действителността. Руската прокуратура работи по няколко версии за убийството, а чеченски следователи проучват последната статия на Политковская, която бе отпечатана след смъртта й, се казва в изявление на министерството.

Пол Стайгър, който е председател на управителния съвет на КЗЖ и редактор във в. "Уолстрийт джърнъл", каза, че делегацията в Русия е направила стъпка напред, като за пръв път е успяла да разговаря с властите.

Комитетът е имал насрочена среща също със заместник-говорителя на Кремъл Дмитрий Песков. Тя е била отменена в последната минута, но Песков оставил открита възможността разговорите да се състоят в близко бъдеще във Вашингтон.

Стайгър се позова на свои източници, според които разследването на убийството на Политковская върви бързо. Той обаче призова журналистите да не спират да настояват за справедливост и за гарантиране на собствената им безопасност.

Според КЗЖ Русия е на трето място в света в списъка на страните, където съществува най-голяма опасност за журналистите. Пред нея са само Ирак и Алжир, сочи организацията.