Разрешат на японските войниците да откриват първи огън при мироопазващи операции?
Разрешат на японските войниците да откриват първи огън при мироопазващи операции? / netinfo

Японските власти обмислят възможността да разрешат на войниците да откриват първи огън при изпълнение на международни мироопазващи операции, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес, като се позоваха на днешния брой на в. "Йомиури".

Промяната би била повратна точка в японската политика на самоотбрана, утвърдена от следвоенната Конституция на Япония.

В Конституцията, приета през 1947 г., се казва, че Япония "завинаги се отказва да воюва". Японските войници в момента нямат право да използват оръжия, освен в случаи на самоотбрана, които са строго определени.

Според в. Йомиури правителството възнамерява да разреши на войниците да стрелят предупредително, например за да се предпазят при предстоящо нападение срещу техните укрепления от страна на терористични групировки, партизански образувания или престъпници, или пък за да попречат на затворници да избягат.

Премиерът Шиндзо Абе обяви сред приоритетите си преразглеждане на Конституцията на Япония, за да се разшири международната роля на страната.

На 9 януари японското правителство повиши ранга на националното си ведомство за отбрана от управление в министерство. Така Япония се сдоби с военно министерство за първи път от края на Втората световна война насам. Япония няма армия, а т.нар. "сили за самоотбрана".