/ Gulliver/Getty Images
Певицата ще се яви на съд за възможно укриване на данъци
Колумбийската суперзвезда Шакира ще бъде разпитана от съда в Испания за предполагаемо укриване на данъци в четвъртък, шест дни по-рано от първоначално предвиденото, съобщи съдът.

Поп изпълнителката е заподозряна в шест престъпления, свързани с неизплащането на подоходен данък и на и имуществен данък за периода от 2012 до 2014 г. Фискът определя неизплатената сума от Шакира в размер на 14,5 млн. евро, съобщават АФП и ТАСС. Изслушването, което бе насрочено за 12 юни, ще започне в четвъртък.
 
Шакира ще се изправи пред съда в Испания на 12 юни

Обвинението изтъква, че от 2011 г. певицата е живяла в каталунската столица Барселона със защитника на едноименния футболен клуб Жерар Пике. Според испанските закони, лице, пребиваващо на територията на страната над половин година, започва да дължи данъци, включително и за доходи, получени в чужбина.

Шакира съжителства официално от 2011 г. с Жерар Пике, от когото има две деца. 42-годишната певица се регистрира като данъкоплатец в Испания през 2015 г. Преди това нейната данъчна регистрация бе на Бахамските острови. Миналата година говорител на прокуратурата заяви, че "това не съответства на действителността" и подчерта, че партньорът на Шакира и техните деца живеят в района на Барселона.

Шакира плати над 20 млн. евро на испанските данъчни власти

Адвокатите на Шакира настояват, че по-голямата част от доходите преди 2014 г. произлизат от нейни турнета по света, и че певицата не е живяла в Испания повече от шест месеца годишно - условие, за да плаща данъци в страната.

Със своя стил - микс от латински и арабски ритми и рок влияния, Шакира е една от най-големите звезди на Латинска Америка, с големи световни хитове като "Hips Don't Lie" и "Whenever, Wherever".
 
БТА, БГНЕС