/ Gulliver/Getty Images
Съд в предградие на Барселона призова колумбийската певица Шакира да се яви на 12 юни по дело с обвинения за данъчна измама в размер на приблизително 14,5 млн. евро, съобщиха световните информационни агенции.

Съдът на Есплугес де Лобрегат "прие за допустими прокурорските обвинения" срещу певицата, се казва в съобщение на Върховния съд на Каталуния, Североизточна Испания, където Шакира живее на семейни начала със защитника на футболен клуб "Барселона" Жерар Пике.

Шакира плати над 20 млн. евро на испанските данъчни власти

Прокуратурата обвинява Шакира, че в периода 2011-2014 г. не е плащала данъците си в Испания, където е живяла. Тя е отговорна обаче само за периода 2012-2014, тъй като за задълженията от 2011 г. има давност.

Шакира съжителства официално от 2011 г. с Жерар Пике, от когото има две деца. 42-годишната певица се регистрира като данъкоплатец в Испания през 2015 г. Преди това нейната данъчна регистрация е на Бахамските острови. Миналата година говорител на барселонската прокуратура каза, че "това не съответства на действителността" и подчерта, че партньорът на Шакира и техните деца живеят в района на Барселона.

Звездно семейство: Шакира и Пике (СНИМКИ)

Адвокатите на Шакира настояват, че по-голямата част от доходите преди 2014 г. произлизат от нейни турнета по света, и че певицата не е живяла в Испания повече от шест месеца годишно - условие, за да плаща данъци в страната.
БТА