Размириците обхванаха и столицата на Тунис
Размириците обхванаха и столицата на Тунис / снимка: Reuters, архив

Размириците в Тунис днес за първи път обхванаха и столицата на северноафриканската страна, съобщи Ройтерс. Стотици младежи в работническото предградие Етадамен разграбвали магазини и запалили банка, а полицията ги разгонвала с палки, заявили пред агенцията очевидци.

До днес вечерта не се съобщаваше за големи нови сблъсъци в страната, след като армията беше разположена в повечето размирни градове, училищата и университетите бяха затворени, а полицията заповяда на хората в един град да не се събират на улицата. Участващите в продължаващите няколко седмици сблъсъци заявяват, че искат работа и по-добри условия на живот, но според властите протестите били дирижирани от екстремисти, съобщава БТА.

Министърът на комуникациите Самир Лабиди заяви на пресконференция, че броят на убитите при сблъсъците през последните няколко дни е достигнал 21. „Всички други цифри, разпространявани от телевизии и агенции, които говорят за 40-50 убити, са фалшиви”, уверил министърът.

Париж изрази съжаление от насилието в Тунис, предаде АФП, като цитира френския министър на външните работи Мишел Алио-Мари. Дипломат номер едно на Франция беше разкритикувана от френския парламент заради крайно сдържаната досега реакция на Париж по отношение на случващото се в Тунис. В отговор на тези критики тя заяви, че Париж вместо да заклеймява и осъжда, смята за негов дълг да направи обективен и трезв анализ на ситуацията в северноафриканската държава.

Лондон призова тунизийските власти да не прибягват до ново насилие в опита си да намерят изход от ситуацията, предаде АФП, като цитира изявление на британския външен министър Уилям Хейг. Хейг осъди насилието в Тунис, станало причина за смъртта на протестиращи и изрази съжаление, че заради случващото се в Тунис са затворени училищата и университетите.

САЩ изразиха безпокойство от използването на прекомерна сила от страна на властите в Тунис спрямо протестиращите, предаде АФП, като цитира говорителя на Държавния департамент Марк Тонър.

Президентът на Тунис Зин ал Абидин бен Али заяви, че протестите са неприемливи и могат да засегнат интересите на страната като обезкуражат инвеститорите и туристите, които осигуряват голяма част от приходите на националната икономика.

Протестите започнаха още в средата на декември срещу безработицата и повишаващите се цени на храните. Напрежението в страната ескалира, след като протестиращ се самозапали на 17 декември. По данни на организаторите на протестите в тях са били убити между 40 и 50 души. Властите отхвърлят тези цифри и твърдят, че полицията не е откривала огън по протестиращите и че загиналите са станали жертва на екстремисти от левицата и от редиците на ислямистите по време на прояви на вандализъм срещу обществени сгради, полицейски постове, банки и училища.