/ БГНЕС
Извършителят на терористичната атака в Брюксел, при която бяха убити двама души, е влязъл в Европа през 2011 г., когато пристигнал с лодка заедно с други мигранти на южния италиански остров Лампедуза, заявиха днес източници от италианското правителство и сили за сигурност, цитирани от Ройтрес.

Те потвърдиха информация, вече съобщена от държавната новинарска агенция АНСА.

Атентаторът, който е от Тунис, прекарал известно време в Италия, откъдето отишъл в Швеция. Той обаче бил изгонен от скандинавската държава в съответствие с Дъблинския регламент и се върнал на Апенините, казаха цитираните от Ройтерс представители на италианските власти.

Междувременно говорител на шведската миграционна служба заяви пред Франс прес, че тунизиецът е лежал в затвор в страната от 2012 до 2014 г. Той не уточни за какво престъпление е бил осъден мъжът и на колко години.

Тунизиецът, който бе застрелян от полицията в Брюксел, уби двама фенове на шведския национален отбор по футбол преди квалификационната среща за Европейското първенство догодина срещу Белгия. Мачът в белгийската столица беше прекратен на полувремето.

През 2016 г. полицията в италианския град Болоня квалифицирала тунизиеца като човек, податлив на ислямска радикализация, и разузнаването го поставило под наблюдение, каза един от цитираните източници на Ройтерс. Той добави, че мъжът не е имал голямо криминално досие и италианските власти загубили следите му още през същата година.

Предполага се, че тогава тунизиецът отново се е преместил в чужбина.
Николай Станоев/БТА