Тел Авив бе обявен за най-скъпия град за живеене в света. Израелският град зае челно място за първи път в проучване на Economist Intelligence Unit (EIU), изкачвайки се от петото място миналата година и измествайки Париж, който заедно със Сингапур остава на втората позиция.

Дамаск, столицата на разкъсаната от война Сирия запазва мястото си на най-евтиния град в света.

Париж, Хонконг, Сингапур: Най-скъпите градове в света

Проучването сравнява разходите в американски долари за стоки и услуги в 173 града. EIU заяви, че данните, които е събрал през август и септември, показват, че в градският живот по света средно цените са се повишили с 3,5% - най-бързият темп на инфлация, регистриран през последните пет години.

Тел Авив заема първата позиция заради растящото покачване на местната валута шекел спрямо щатския долар. В града цените на повечето стоки, особено на храните, бележи ръст от над 10%. Проучването е установило още, че Тел Авив е вторият най-скъп град за алкохол и транспорт, пети за предмети за лична хигиена и шести за отдих.

Най-скъпите градове в света (СНИМКИ)

Миналата година Париж, Цюрих и Хонконг си поделиха общо първото място. Цюрих и Хонконг бяха четвърти и пети тази година, следвани от Ню Йорк, Женева, Копенхаген, Лос Анджелис и Осака.