/ Thinkstock/Getty Images
Главната прокуратура на Македония издаде заповед за процедура по разследване срещу седем лица, за които има основателно съмнение, че са извършили престъпления - тежка кражба и организирана престъпност.
 
Става дума за международна престъпна група от четирима украински граждани и по един гражданин на Молдова, Казахстан и САЩ. Заподозрените са извършили 19 тежки обира на граждански сейфове в клоновете на „Шпаркасе Банк“ и „Централна кооперативна банка“ в Скопие. По този начин те са придобили незаконно 105 638 858 денара в брой, бижута и други ценни предмети, съобщава Локално.мк.
 
„В периода от юли до ноември 2017 г. заподозрените са наемали граждански сейфове в различни банки на различни места в Скопие, за да преценят обстоятелствата и системата за сигурност в банките. Използвали са фалшиви самоличности и в определен период всекидневно са посещавали клоновете, в които са имали сейфове. Използвайки отсъствието на служител, те са заснемали ключалката на сейфовете със специално оборудване и след това са изработвали ключове за тяхното отваряне. Иззетите ценни вещи от сейфовете са били изнасяни от Република Македония поотделно от всеки член на групата, на различни гранични пунктове и в различни периоди от време.
 
След получаване на жалба, че липсват пари и бижута от сейфовете, Министерството на вътрешните работи, в сътрудничество с Европол и Интерпол, е предприело оперативни мерки за справяне със случая и е установило самоличността на извършителите.
 
Престъпната група е извършвала такива обири и в други страни.
 
До този момент един от заподозрените е бил лишаван от свобода в Латвия и двама в Таджикистан.
 
БГНЕС