Разбиха голяма мрежа за търговия с наркотици в университета в Сан Диего
Разбиха голяма мрежа за търговия с наркотици в университета в Сан Диего / снимка: БГНЕС

Близо 100 души бяха арестувани след продължително разследване на огромна мрежа за разпространение на наркотици в щатския университет в Сан Диего, Калифорния, съобщи Ройтерс.

Мрежата била ръководена от студенти и преподаватели и поразявала със своите размери и структура, посочва агенцията, като се позовава на полицейски източници.

От арестуваните 96 души 75 са студенти. В университетското градче на университета в Сан Диего живеят около 30 000 студенти.

Разследването на мрежата започнало след смъртта през миналия май на младо момиче от свръхдоза кокаин и алкохол. През февруари бил намерен мъртъв от свръхдоза кокаин още един студент, съобщава БТА.

При извършените вчера арести били намерени 23 кг марихуана, 350 хапчета екстази и различни количества кокаин, халюциногенни гъби, метамфетамини и медикаменти, придобити с фалшифицирани рецепти. Били иззети и ловджийска пушка, три пистолета, боксове и 60 000 долара в брой.

"Необичайното при тази мрежа е, че тя действа на територията на студентското градче и е толкова добре развита", заявил пред Ройтерс говорител на Агенцията за борба с наркотиците на САЩ. Един от арестуваните студенти работел в службата за сигурност на студентското градче. У друг студент, който завършвал право, били намерени 500 грама кокаин и два пистолета.

Щатският университет в Сан Диего е известен с либералната си среда. Той е разположен на по-малко от 20 километра от границата с Мексико.

При разследването, в което участвали и агенти под прикритие, било установено, че много от студентите знаели за съществуването на наркомрежата. Един от дилърите официално информирал "лоялните си клиенти" кога ще отсъства, за да могат навреме да се снабдят с дрога и дори в такива случаи продавал на по-ниски цени.