/ Gulliver/Getty Images
Нанесени са щети по комплекса
Най-малко осем ракети "Катюша" паднаха вчера в силно укрепената "Зелена зона" в Багдад при атака, чиято мишена бе посолството на САЩ. Нападението причини незначителни щети на комплекса на дипломатическата мисия, съобщиха вчера иракската армия и посолството, цитирани от Ройтерс.

Иракската армия посочи в изявление, че "незаконна групировка" е изстреляла осем ракети. Повечето от тях са улучили жилищен комплекс и пропускателен пункт в зоната, нанасяйки щети на сгради и автомобили, и ранявайки един иракски войник, се казва в изявлението на армията.

Сирени за тревога се задействаха в посолството на САЩ, чийто комплекс се намира в "Зелената зона", където са разположени правителствени сгради и чуждестранни дипломатически мисии.
 


Една от ракетите е била отклонена от противоракетната система, каза служител на силите за сигурност.

Американското посолство осъди атаката и призова иракските политически и правителствени лидери да вземат мерки за предотвратяване на подобни атаки и за привличане към наказателна отговорност на извършителите.

Американският държавен секретар Майк Помпео заяви, че при нападението е ранен най-малко един цивилен иракчанин и пожела на ранените скорошно възстановяване.
Американски представители обвиняват подкрепяна от Иран милиция за редовните ракетни атаки срещу обекти на САЩ в Ирак, включително на посолството в Багдад. Засега нито една от известните проирански групировки не е поела отговорност за атаката, отбелязва Ройтерс
БТА