Райс призова Русия да спазва Договора за обикновените въоръжени сили в Европа
Райс призова Русия да спазва Договора за обикновените въоръжени сили в Европа / netinfo

НАТО призова Русия да не налага мораториум върху изпълнението на Договора за обикновените въоръжени сили в Европа, предаде ДПА.

Преди днешната среща в Осло между външните министри на 26-те страни от алианса и руския им колега Сергей Лавров държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс заяви, че Русия трябва да се придържа, както всички други страни, към ангажиментите си по договора.

По-рано през деня руският президент Владимир Путин оповести в Москва, че неговата страна престава да спазва договора. Същевременно Путин обвини НАТО, че нарушава този договор.

В Осло генералният секретар на пакта Яп де Хоп Схефер подчерта, че НАТО придава голямо значение на ратифицирането на Договора за обикновените въоръжени сили в Европа. Схефер добави, че преди това Москва трябва да изпълни ангажимента си да изтегли своите войски от Грузия и Молдова.

Генералният секретар на северноатлантическия пакт каза още, че очаква от руския външен министър да разясни изказването на Путин.

Договорът за обикновените въоръжени сили в Европа бе подписан през 1990 г. между НАТО и страните от тогавашния Варшавски договор. Документът предвиждаше унищожаване на танкове, бойни транспортни машини, артилерийски единици, самолети и хеликоптери.

През 1999 г. в Истанбул бе подписан обновен вариант на договора, но досега той е ратифициран само от четири страни - Беларус, Казахстан, Русия и Украйна, припомня ДПА.

В речта си пред руския парламент по-рано днес президентът Путин отчасти обвърза решението си за мораториума с изгражданата от САЩ нова система за противоракетна отбрана и планираното разполагане на нейни елементи в Чехия и Полша. В Осло американският държавен секретар Кондълиза Райс заяви, че десетте ракети-прехващачи в Полша и радарната станция в Чехия не са заплаха за сигурността на Русия.

След срещата на 26-те външни министри от НАТО Яп де Хоп Схефер каза, че мисията на алианса в Афганистан се приближава до целите си. Той допълни, че през тази година числеността на силите на НАТО в Афганистан ще достигнат 39 хиляди, предаде ИТАР-ТАСС.

По думите на Схефер министрите от пакта са обсъждали и изгражданата от САЩ система за ПРО.