/ Президентство на Република България
Постоянната борба на Валери Жискар д`Естен за Европа оформи визията на поколения за европейското единство. Конвентът за бъдещето на Европа, чийто президент беше той, идеята за Европейски паричен съюз, както и за нова институционална структура на ЕС, открояват забележителното му политическо наследство. Това заяви държавният глава Румен Радев на специална среща със семейството на Валери Жискар д`Естен, президент на Френската република (1974-1981 г.).

Българският президент е в Страсбург по покана на президента Еманюел Макрон и председателя на Европейския парламент Давид Сасоли, където участва във възпоменателната церемония в памет на Валери Жискар д`Естен.

Президентство на Република България

„Година след кончината на Валери Жискар д`Естен, вглеждайки се в неговото наследство, откриваме една „европейска вселена“. Неговите ярки идеи и непоклатима вяра в общото ни бъдеще трасираха пътя към създаването на новата архитектура на Европейския съюз след падането на Берлинската стена“, посочи Румен Радев.
 
Българският президент припомни и призива на Валери Жискар д`Естен, открояващ френския държавник като един от големите мечтатели за Европа в историята: „Нека никога не забравяме, че изграждането на Европа е най-мирният и обещаващ проект, предприеман някога на нашия континент“.  

Президентство на Република България


Държавният глава разговаря в Страсбург с президента на Френската република Еманюел Макрон. Теми от дневния ред на двустранните отношения, присъединяването на България към Шенген, както и европейската перспектива пред Република Северна Македония  бяха сред акцентите на разговора.

Президентът Радев посочи, че страната ни е изпълнила техническите критерии за членство в Шенген още през 2011 г. и очаква това да бъде признато от страна на европейските ни партньори. Президентът Макрон изрази принципна подкрепа за позицията на България.

Президентство на Република България


По време на разговора Румен Радев изрази и позицията на България, която очаква конкретни и необратими резултати в двустранния диалог с Република Северна Македония, които да гарантират европейските ценности по отношение на спазването на човешките права и преустановяване на езика на омразата, както и защитата на българското културно-историческо наследство в страната.

Във възпоменателното събитие участваха държавните глави на Френската република Еманюел Макрон, на Република България Румен Радев, на Федерална република Германия Франк-Валтер Щайнмайер, на Република Гърция Катерина Сакеларопулу, на Португалия Марселу Рибелу ди Соза, на  Република Словения Борут Пахор, както и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, председателят на Европейския парламент Давид Сасоли.