/ Gulliver/Getty Images
Президентът на България Румен Радев до Доналд Тръмп на общата снимка преди официалната вечеря на лидерите на НАТО в Лондон.
 
 

Приемът, даван от Нейно Величество Кралица Елизабет II в Бъкингамския дворец, е в чест на държавните и правителствени ръководители на страните членки на НАТО, както и от приема на "Даунинг стрийт" 10 за ръководителите на делегациите, даван от министър-председателя Борис Джонсън.

БГНЕС

Президентът Румен Радев, съпругата му Десислава Радева и водената от него делегация пристигнаха вчера в Лондон за участие в двудневната среща на върха на НАТО, чиято същинска част започва днес.

БГНЕС

На общата снимка преди приема по случай 70-годишнината на Алианса президентът Румен Радев е разположен до американския си колега Доналд Тръмп. Над него е премиерът на Северна Македония Зоран Заев, а от другата му страна – министър-председателят на Белгия Софи Уилямс.



До Тръмп е британския престолонаследник принц Чарлз, а домакинята – кралица Елизабет II е разположена централно. Между тях е седнал генералният секретар на НАТО – Йенс Столтенберг.

Срещата на върха на НАТО не трябва да се превръща във вътрешнополитическа трибуна, а да допринася за укрепване на единството и повишаване на сигурността. Проблемите и съществуващите противоречия обаче трябва да се поставят откровено и да има конструктивен дебат, какъвто очакваме. Това заяви президентът Румен Радев преди началото на Срещата на държавните и правителствените ръководители на държавите членки на НАТО в Лондон.

Президентът посочи, че преди пет години всички страни в Алианса са поели ангажимент разходите за отбрана да бъдат увеличени, но това трябва да стане прозрачно и ефективно.

Тук количественият критерий не трябва да бъде единствен измерител, важно е и по какъв начин тези вложени пари се трансформират в отбранителни способности и не по-малко важно е те да допринасят и за собственото икономическо развитие и за укрепване на социалните системи, а не за тяхното изтощаване“, подчерта още българският държавен глава.