Японското правителство проучвало сценарий за мащабна евакуация заради Фукушима 1
Японското правителство проучвало сценарий за мащабна евакуация заради Фукушима 1 / снимка: Reuters

Най-лошият сценарий на японското правителство в разгара на ядрената криза с централата "Фукушима 1" миналата година е предвиждал евакуацията на десетки милиони души, в това число и на жителите на Токио, предаде Асошиейтед прес, като се позова на доклад, пазен доскоро от японските власти в тайна, за да не се предизвиква паника сред населението.

Документът беше разкрит от медии наскоро. Той е от 15 страници и е бил предоставен на вниманието на тогавашния японски премиер Наото Кан и на неговите съветници. Те са го получили на 25 март - броени дни след труса и цунамито от 11 март, предизвикали тежката авария във "Фукушима 1".

При аварията три ядра на ядрени реактори се стопиха и предизвикаха водородни експлозии, които унищожиха защитните структури на реакторите. Впоследствие работниците си върнаха контрола върху реакторите, но към 25 март все още не е било ясно дали мерките са щели да се увенчаят с успех. Тогава Наото Кан поискал да му бъде изготвен докладът. Той бил написан от японската Комисия за ядрена енергия и в него се чертаели няколко сценария за действие в случай на провал на усилията за овладяване на кризата във "Фукушима 1".

Властите евакуираха 59 000 души в радиус от 20 километра от централата. По-късно още хиляди бяха евакуирани от други градове. В доклада е имало вариант и за още по-мащабна евакуация.

В документа се разглеждат няколко варианта за влошаване на ситуацията в централата - експлозия в реакторите, пълно стопяване на ядрата на реакторите, структурни дефекти в басейните за отработено ядрено гориво, посочва БТА. Включени са диаграми, карти и предупреждения, че ако топенето в реакторите излезе от контрол, нивата на радиация ще скочат рязко. Тогава ще трябва да бъде издадена евакуация за жителите в радиус от 170-километра от централата и за доброволна евакуация за всеки, който живее в радиус от 250 километра. Второто касае вече Токио и неговите предградия с население от 35 милиона души, както и други големи градове като Сендай и Фукушима, съответно с население от 1 милион и 290 000 души.

В доклада се предупреждава, че замърсените от радиация зони може да не са безопасни няколко десетилетия наред.

Слухове за доклада се появиха за първи път по-рано този месец, след като независима група беше създадена да разследва евентуално укриване на информация по време на кризата.

За първи път агенция Киодо съобщи за съдържанието на доклада в събота. Японското правителство все още отказва да разпространи документа. АП се е снабдила с копие от него от правителствен източник.

Документът може да подхрани още повече обвиненията, че правителството на Наото Кан е укрило информация за най-голямата ядрена трагедия в света от Чернобил насам или да породи съмнения, че кабинетът не е бил достатъчно подготвен да се справи с такива аварии.