Янукович: Събитията в Крим са трагедия
Янукович: Събитията в Крим са трагедия / снимка: БГНЕС, архив

Сваленият украински президент Виктор Янукович заяви, че не одобрява отделянето на Крим от Украйна и обвини новите власти в Киев за анексирането на региона от Русия.

"Ако това се беше случило, докато аз бях на власт, щях да направя всичко възможно да го предотвратя", каза той в интервю за руска телевизия, наричайки събитията в Крим "болка и трагедия, с които е трудно да се съгласиш".

Според Янукович анексирането на полуострова, където се намира седалището на руския Черноморски флот, е "поради сегашните управници на Украйна". Той ги обвини във враждебно отношение към рускоговорящите украинци в страната, допълва БГНЕС.

"Опитът да се диктува на тези хора как да живеят ги докара до състояние на протест", заяви бившият украински президент.

Той каза още, че не може да приеме отделянето на Крим от Украйна и че се страхува от по-нататъшни кризи в източните и южните райони, където също има силна концентрация на рускоговорящи.

"Как мога аз като президент на Украйна да гледам как тя се разпада? Тези процеси, които в момента се случват в източната и южната част на Украйна, трябва да бъдат взети под сериозно внимание", добави Янукович.