Полските власти съобщиха днес за първи случай в страната на новия коронавирусен вариант Омикрон. Това стана в деня, когато в Полша започна ваксинацията срещу COVID на децата от 5 до 11 години.

Случай на новият вариант е бил открит от санитарните власти в южния град Катовице, каза заместник-министърът на здравеопазването Валдемар Краска, цитиран от ТАСС.

Той заяви още, че в Полша е започнала ваксинацията срещу COVID на децата между 5 и 11 години, предаде ТАСС.

Коронавирусът: Три версии за произхода на Омикрон

"Към настоящия момент вече са поставени 140 ваксинни дози. Регистрираните деца са 150 хиляди", каза Краска. Той уточни, че двете дози ще бъдат поставяни на децата в интервал от 21 дни.

Досега страната с население от около 38 милиона души е съобщила за малко над 3,9 милиона случая на коронавирус. 90 306 от заразените са починали.
Полша започна да ваксинира населението си срещу ковид в края на миналата година, като кампанията е на доброволни начала. Досега в страната са ваксинирани 20,7 милиона човека, като от тях 4,8 милиона вече са с поставена бустерна доза.

В края на миналия месец четвъртата вълна на епидемията и появата на новия вариант принудиха полските власти отново да въведат редица ограничителни мерки за борба с разпространението на заразата. Новите рестрикции преди всичко намаляват максимално разрешения брой неваксинирани хора в заведенията за хранене, хотелите, културните и спортните обекти, отбелязва ТАСС.
БТА